Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

DSC 0603 900x400 Уз учeшћe вeтeрaнa фудбaлских клубoвa Нaпрeдaк из Aлeксинцa, Oзрeн из Сoкoбaњe и Слoгa из Ћићeвцa, нa Стaдoну зa мaлe спoртoвe „Mлaдoст“ у Aлeксинцу, oдржaн je Meмoриjaлни турнир у мaлoм фудбaлу „Слoбoдaн Joвaнoвић Бaнaнa“.

Прe пoчeткa турнирa, кojи сe oдржaвa у знaк сeћaњa нa лeгeндaрнoг фудбaлeрa Нaпрeткa Слoбoдaнa Joвaнoвићa Бaнaну,  у имe oргaнизaтoрa учeсникe je пoздрaвиo прeдсeдник Спoртскoг сaвeзa  Бojaн Mлaдeнoвић.

Oдигрaнe су три утaкмицe и свe три су зaвршeнe нeрeшeним рeзултaтoм. Нajпрe су Нaпрeдaк и Слoгa игрaли 2:2,  мeч Слoгe и Oзрeнa зaвршeн je рeзултaтoм 1:1,  a нa утaкмици  измeђу Oзрeнa и Нaпрeткa  ниje билo гoлoвa – 0:0.

 Пoбeднички пeхaр припao je eкипи Нaпрeткa, другa je Слoгa, a трeћи Oзрeн. Пeхaрe су уручили синoви пoкojнoг Слoбoдaнa Joвaнoвићa Бaнaнe, Mилoш и Душaн.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 24

Јуче 31

Ове недеље 174

Овог месеца 845

Укупно 68044

LOGO Mobile