Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

Програм одржавања Спортског дана, 8. јули 2017. (субота), од 18 до 21 сата.
Спортски дан ће бити одржан у центру града, на платоу испред Дома културе, као и стадиону за мале спортове, популарном Ташу.

Спортски дан у суботу 8. јула

Дисциплине:

- КОШАРКА - Слободна бацања - “Таш”
- СТОНИ ТЕНИС - Појединачно такмичење - испред Дома културе
- ШАХ - Појединачно такмичење - плато Дома културе
- ПИКАДО - Појединачно такмичење - плато Дома културе
- ЏУДО - 2 категорије - плато Дома културе
- КАРАТЕ - демонстрација спорта - плато Дома културе
- ЏИУ - ЏИЦЕ - демонстрација спорта - плато Дома културе
- ФУДБАЛ (мушки и женски) - демонстрација спорта - плато дома културе
- ПЛЕСНИ СТУДИО ”Ронде” - плато дома културе

Сатница догађаја:
18.00 - Свечано отварање (плесна група “Ронде“)
18.30 - Пикадо
18.30 - Шах
18.30 - стони тенис
18.30 - џудо
19.00 - карате
19.30 - џиу - џице
19.30 - фудбал
19.30 - Слободна бацања (“Таш”)

У наведеним такмичарским дисциплинама могу учествовати сви заинтересовани грађани Општине Алексинац без обзира на године старости. Пријављивање ће се обављати у просторима Туристичко информативног центра (ТИЦ- а), у центру града, сваког дана од 9.00 до 19.00 часова или на лицу места.

0рганизатори: Спортски савез општине Алексинац и Отис.

Техничка организација: Општински стонотениски савез Алексинац, Шаховски клуб “Лав“, Општински кошаркашки савез Алексинац, Џудо клуб ”Алексинац”, Карате клуб ”Шуматовац”, Џиу-џицу клуб - Н&Ф, Женски фудбалски клуб ”Морава” - Житковац , ФК ”Напредак” плесна група ”Ронде”.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 17

Јуче 43

Ове недеље 291

Овог месеца 1115

Укупно 70385

LOGO Mobile