Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Општинска организација за туризам и спорт

Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције, пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

Интерактивни уџбеник - Делиградска битка

Deligradska bitka

7 memorijalni turnir mica projovic У недељу 16. јула 2017. на отвореним теренима спортског центра „Таш“ у Алексинцу одржаће се 7. Меморијални турнир „Мића Пројовић“ у “3×3” баскету. Турнир се одржава у оквиру званичног "3×3" Рода првенства Србије.

Турнир седму годину узастопно организују играчи којима је је љубав према кошарци усадио истакнути кошаркашки радник Милорад Мића Пројовић.

Одржава се у сениорској и јуниорској конкуренцији. Награда за победничку екипу у сениорској категорији износи 60.000 динара, плус спортска опрема КСС и пласман на Финални турнир Србије. Другопласирани тим добија четири таблет рачунара и спортску опрему КСС. У јуниорској категорији победнику следује 10.000 динара и спортска опрема КСС, а другопласираној екипи спортска опрема КСС.

“Турнир ће се одржати 16. јула и један је од квалификационих за завршни турнир који ће се одржати у Београду и на коме ћемо добити новог првака државе. Поносни смо што имамо традицију од 2011. и што је званични “3×3" турнир под покровитељством КСС игран у нашем граду када је таквих турнира било само неколико у држави. По традицији, алексиначки турнир ће и ове године бити најпосећенији у Србији, а као и увек обезбедили смо богат пратећи програм уз који ће гледаоци уживати” – изјавио је Радмило Мојсиловић, један од организатора турнира.

Очекује се велики број гостију из света кошарке тог дана у Алексинцу, а посетиоци ће присуствовати и мечу ветерана Алексинца и репрезентације Србије 50+ која се управо вратила са бронзаном медаљом са Светског првенства у Италији. Тој утакмици би требало да присуствује и Слађан Стојковић, легендарни кошаркаш из Алексиначких Рудника. Као и сваке године организатори најављују специјалне госте, познате личности из света српске кошарке.

Котизација за сениорске екипе је 3.000, а за јуниорске 2.000 динара.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Istorijsko nasledje

Kalendar manifestacija

Lov i planinarenje

Mapa grada

Rajevski

Rukotvorine

seoski turizam

Turisticka karta Aleksinca i okoline

Број посетилаца

Данас 17

Јуче 43

Ове недеље 291

Овог месеца 1115

Укупно 70385

LOGO Mobile