Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

 

prekogranicna saradnja

,,Подршка за развијање међуграничног туризма кроз искуства луткарских позоришта”

 

 

*Међународни пројекат ће популаризовати културни туризам у Видину и Алексинцу*

 

 

  Пројекат,,Подршка за развоју прекограничног туризма кроз уметност луткарског позоришта” спроводи Државно луткарско позориште - Видин из Бугарске у сарадњи са Општинске организације за туризам и спорт ОТИС из Алексинца, Србија.

   Циљ овог пројекта је израда позориђне представе уз помоћ средстава луткарског позоришта, која ће својим приказивањем представити аутентичне обреде, обичаје, популарне народне приче, легенде и митове два прекогранична региона. Представа ће бити приказана страним туристима и гостима оба региона.

У циљу сакупљања културно - историјских информација и материјала, биће спроведено истраживање у оквиру кога ће бити укључени и волонтери узраста од 13 до 19 година.

  Под руководством пројектног тима, волонтери ће имати могућност да сакупљају приче, легенде, митове и друго од родитеља, бака и дека. За предмете, оруђа и рукотворине које желе да сниме биће им обезбеђена дигитална камера.

 

 Пројекат траје од 19.07.2014. до 18.07.2015.

 

Управни орган пројекта Министарство за регионални развој Републике Бугарске.  

 

ПРЕУЗМИТЕ: ПРИЧЕ, ЛЕГЕНДЕ, ПРЕДАЊА, НАРОДНИ ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА ИЗ НИШАВСКОГ ОКРУГА

 

 

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 43

Јуче 64

Ове недеље 204

Овог месеца 1037

Укупно 134910

LOGO Mobile