Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

LOGO

  Општинска организација за туризам и спорт "ОТИС" Алексинац има за циљ унапређење и допринос успешнијем пословању привреде, за обављање послова промоције , пропаганде туризма као и обављање делатности из области спорта.
   Организација припрема програме за развој туризма и спорта, подстиче унапређење општих услова за прихватање и боравак туриста у Алексинцу, подиже ниво квалитета туристичких садржаја, обезбеђује пропагандно-информативна средства у којима се промовишу могућности Општине Алексинац. 
Припрема и организује низ раних културно-историјских и спортских манифестација.

ТУРИСТИЧКО - ИНФОРМАТИВНИ ЦЕНТАР Алексинац
Сваким радним даном
од 8.00 - 16.00 сати
Суботом
од 9.00 - 14.00 сати
*Сваким радним даном и    викендом у зависности од  промоција и манифестација

Простор у ТИЦ-у пружа могућност за прављење разних презентација, промоција, коктела...Такође овде се можете информисати о културно- спортским дешавањима у селима општине Алексинац, као и о привредном развоју града.
Инфо центар има и сувенирницу, где УГ "Радиност" излаже своје сувенире.

Циљ оснивања и историјат ОТИС-а
У намери остваривања заједничких интереса и потреба градјана Општине Алексинац у области туризма и спорта, СО Алексинац је           24.04.2002.год. основала Општинску организацију за туризам и спорт ОТИС са седиштем у Алексинцу, у ул.Душана Тривунца 54

Поред осталог ОТИС обавља следеће активности:
-Стара се о развоју туризма на подручију Општине Алексинац
-Обезбедјује услове за уредјење туристичких дестинација и спортско рекреативних објеката на подручију општине.
-Врши промоцију туристичког садржаја на сајмовима, изложбама у Србији и иностранству.
-У циљу ближег упознавања туристичког и спортског садржаја припрема и дистрибуира одговарајуће информативно пропагандну документацију.
-Организатор и суорганизатор је туристичко-културних, привредних и спортских манифестација које се одржавају у Општини Алексинац.
У протеклих 10 година ОТИС је успешно завршавао све обвезе предвидјене планом и програмом рада. Реализована су два значајна пројекта:
-Постављање туристичке сигнализације у целој општини
-Категоризовање сеоских домаћинстава за бављење туризмом

Завршен је и пројекат "Путем неовисности" (кога је ОТИС радио с партнером-туристичком организацијом из Ниша). Пројект се односи на раздобље српско-турских ратова од 1806.до 1878. са циљем да се културно-историски објекти из тог раздобља уреде и оплемене новим садржајем. Посета ових објеката задњих година је у експанзији.

Такодје отворен је и  туристичко -информативни центра у граду, где  туристи мештани долазе до валидних информација о туристичкој понуди Општине Алексинац, смештајним капацитетима, саобраћајним везама, локацији и радним временом значајних институција.

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 49

Јуче 64

Ове недеље 210

Овог месеца 1043

Укупно 134916

LOGO Mobile