Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

zorava zitkovac 206x240

Назив клуба: Фудбалски клуб "Морава"

Адреса: Ратка Јовића бб, 18210 Житковац

Телефон: 063-84-09-440, 063-80-30-536

Веб сајт: -

e mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Фејсбук страница

 

Историјат клуба:

FK Morava zitkovac 0 640x480   Група житковачких спортских ентузијаста, угледних интелектуалаца и занатлија решила је да оснује фудбалски клуб. Сама идеја о оснивању клуба потекла је у кафани код Радета Јанковића. Подстакнути масовном појавом квалитетних фудбалских тимова у градовима југоисточне Србије као и припреме фудбалске репрезентације Југославије за одлазак на прво Светско првенство у фудбалу, које је одржано у Уругвају (Монтевидео) енергично су захтевали да се и у Житковцу оснује фудбалски клуб.

  ФК „Морава“ Житковац основан је на дан Св. Тројице 17. јуна 1930 године на „Старом гробљу“ код четири бреста уз тринаест својеручних потписа оснивача.

  Око имeна клуба нису се ломила копља, индустријалац и власник црепане Драгутин Поповић предложио је име које су сви са одушевљењем прихватили. Прву шнирану фудбалску лопту у Житковац тог дана донео је из Јагодине Миодраг Вучковић звани „Јагодинац“. Опрему, дресови бордо боје, гаћице беле и чарапе сиве купио је Драгутин Поповић, заставу клуба донео је Костадин Маринковић – „Која Пекар“. Оснивачи фудбалског клуба Морава били су: Илија Ацић (лекар), Драгутин Поповић (индустријалац), Миодраг Лазаревић (адвокат), Војислав Срећковић (правник), Димитрије Мита Мартиновић (управник Монопола), Миодраг Вучковић (шеф железничке станице), Будимир Буда Стојановић (полицијски писар среза), Радомир Јанковић (кафеџија), Бошко Мартиновић (службеник), Душко Тршко Димитријевић (механичар), Миле Миладиновић (обућарски радник), Костадин Која Маринковић (пекар) и Миле Ракић (пензионер).

  Тог дана 17. Јуна 1930. године, после ручка, поп Душан Веселиновић дао је благослов играчима и оснивачима клуба. На импровизованим запрежним колима Милета Ракића фудбалери, праћени колоном навијача кренули су пут Алексинца на заказану утакмицу са ФК „Делиград“ из Алексинца. Своју прву утакмицу фудбалери Мораве изгубили су резултатом 3:2. Први гол за ФК „Морава“ постигао је Бора Станимировић – Рача, он је на тој утакмици постигао оба гола. Морава је играла у саставу: Ђорђе Додић, Миле Живковић, Миле Марјановић, Жика Ракић, Бошко Марјановић, FK Morava podmladak 640x480 Власта, Душко Маринковић, Бора Станимировић Рача, Лазар, Милан Марјановић и коњички капетан из Алексинца име и презиме остало у забораву и још неколико момака из Прћиловице и Моравца чија су имена нажалост остала заборављена.

  Године 1931. ФК Морава званично постаје члан Југословенског лоптачког савеза и такмичио се у оквиру Нишког лоптачког подсавеза у лиги Моравске фудбалске жупе. Први председник ФК Морава био је Миодраг Лазаревић.

  Клуб није имао свој терен до 1938. године, тренинзи су одржавани на простору код железничке станице, затим на „Старом гробљу“ код четири бреста и на месту где се сада налази зграда МЗ Житковац. То су били мали терени непрописних димензија, тако да су званичне утакмице одиграване на терену ФК „Делиград“ у Алексинцу. Од чланарине и добровољних прилога клуб плаћа закупнину за њиву где је и садашње игралиште.

  ФК „Морава“ је од 1931 па све до почетка Другог светског рата играла у лиги Моравске фудбалске жупе.

  За време рата на званичној Скупштини престаје рад ФК „Морава“ и даје слободни третман свим фудбалерима, без икакве обавезе према клубу.  

  Почетком априла 1946. године спортисти Житковца започињу свој развој у ослобођеној Србији. Свечани тренутак и обнову ФК „Морава“ отворио је Драгиша Јевтић „Маскарац“. Драгиша Јевтић и Ратомир Додић 16. Јуна 1946 региструју клуб као Фискултурно друштво Морава. У оквиру друштва осим фудбала, постајале су и секције за одбојку, атлетику, стони тенис и шах.

  У првом послератном првенству Морава се такмичи у Окружној лиги Ниш. Реорганизацијом такмичења 1947 године, ФК „Морава“ се такмичи у новоформираној лиги Алексиначка зона.

  Године 1951. због тешке материјалне ситуације клуб мења име у ФК „Железничар“ и све до 1954. године наступа под овим именом. Народни одбор Општине Житковац 1. јула 1954 године преузима клуб и враћа првобитни назив.

  Први велики успех ФК „Морава“ остварује у сезони 1958/59 када постаје првак Алексиначке зоне и постаје члан Подсавезне лиге Ниш у којој наступа до 1961. године.

  Сезоне 1963/64 на крају првенства Морава заузима друго место у Општинској фудбалској лиги Алексинац и пласира се у лигу Првог разреда подсавеза Ниш.

  Такмичарске 1965/66 за улазак у виши ранг ФК „Морава“ разиграва у квалификацијама против два противника ФК „Косаница“ из Куршумлије и ФК „Граћански “ из Ниша, остварује велики успех и победама се квалификује у јединствену лигу Нишки фудбалски подсавез.

  Сезоне 1974/75 ФК „Морава“ осваја Куп општине Алексинац.

  Највећи успех у својој историји ФК „Морава“ остварује у сезони 1977/78 када постаје првак Међуопштинског фудбалског савеза Ниш - Лига првог разреда Исток и постаје члан Нишке фудбалске Зоне група Север. Исте сезоне ФК „Морава“ осваја и Општински куп Алексинац.

  Следећи успех Морава остварује у сезони 1987/88 када постаје првак Међуопштинског фудбалског савеза Ниш и кваливикује се у Нишку регионалну фудбалску лигу.

  Такмичарске 1997/98 на крају првенства ФК „Морава“ заузима друго место и разиграва квалификације са екипом ФК „Идеалкомпани“ из Доњег Власа где победама у обе утакмице остварује улазак у Нишку фудбалску зону.

  Од 2000 године до данас ФК „Морава“ се такмичи у лиги Фудбалског савеза Нишавског округа.

  Од 2003. године успешно ради Школа фудбала која тренутно има око 60 јуниора.

  Сезоне 2013/14 ФК „Морава“ осваја Куп Нишавског округа.

  Током свог постојања клуб је освојио бројне турнире, део тои успеха је представљен у трофејној сали ФК „Морава“ кроз збирку пехара, трофеја, признања, захвалница, повеља, диплома, заставица, слика, улазница и осталих спортских реквизита који су постављени као експонати. Из године у годину њихов број се повећава.

  У трофејној сали су, пратећи хронологију, такође изложене фотографије, табеле, новински чланци и копије докумената које говоре о историји клуба. ФК „Морава“ је одиграо велики број утакмица са клубовима већег ранга такмичења (Кварнер Ријека, Партизан Београд, Раднички Ниш, Раднички Пирот, Лирија Призрен, Шумадија Аранђеловац, Јагодина, Хајдук са Лиона...).

 

Стадион:

FK Morava Zitkovac 640x429

 

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 43

Јуче 64

Ове недеље 204

Овог месеца 1037

Укупно 134910

LOGO Mobile