Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

kk napredak 182x240

Назив клуба: Кошаркашки клуб "Напредак"

Адреса: Алексинац

Телефон: 063-475958

Веб сајт: -

e mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Фејсбук страница

Историјат клуба:

  Кошаркашки клуб „Напредак“, основан је 1957. године. У својој дугој традицији клуб је имао запажене резултате. 

 Неки од њих су такмичење у Јединственој Српској лиги у сезони 1991/92, затим пласман у Другу лигу (у којој су се такмичили клубови из бивше Југославије) у сезони 1994/95 и сезони 1995/96. Након тога клуб се такмичио у Српској лиги Исток, све до сезоне 2011/12, када је изборио пласман у Другу мушку лигу Србије, где се и сад такмичи. То је уједно и највећи успех клуба у његовој дугогодишњој историји. Клуб броји око 150 чланова, који су распоређени у одговарајуће селекције. Поред Првог тима, у клубу постоје и млађе селекције: млађи пионири, млађе пионирке, пионири, пионирке, кадети, јуниори и мини баскет.

  Са сваком од ових селекција раде тренери који имају одговарајуће лиценце. Посебна пажња се посвећује школици кошарке, где наши тренери раде са малом децом, и упознају их са првим кошаркашким корацима. Свака од ових селекција се успешно такмичи у свом узрасту, у такмичењима које организује регионални кошаркашки савез Источне Србије.

  Први тим нашег клуба се већ трећу сезону такмичи у Другој мушкој лиги Србије, што је, као што смо већ навели, највећи успех клуба. У овој лиги се још такмиче и клубови из Београда, Суботице, Шапца, Новог Сада, Чачка, Лазаревца, Зрењанина, Ужица и др, тако да наш клуб на неки начин представља и промовише општину Алексинац у најбољем светлу.

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 47

Јуче 64

Ове недеље 208

Овог месеца 1041

Укупно 134914

LOGO Mobile