Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

RK ALEKSINAC 320x226

Назив клуба: Рукометни клуб "Алексинац"

Адреса: Књаза Милоша 9, 18220 Алексинац

Телефон: 060-095-29-46

Веб сајт: www.rkaleksinac1970.webs.com 

e mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Фејсбук страница

Историјат клуба:

RK Aleksinac 640x360   Рукометни Клуб Алексинац је основан 1970. године као РК ФРАД. Рукометни клуб је основан поред већ постојећег фудбалског клуба у сатаву фабрике филтера ФРАД. Сами радници су били велики ентузијасти и оформили су рукометни клуб.

  Званично почиње са такмичењем 1973.године у Другој српској лиги. Терен за утакмице је био сместен у оквиру фабрике филтера ФРАД, а тек са изградњом Хале спортова Младост у Алексинцу 80-тих година, рукометаши прелазе у халу и ту одигравају званичне утакмице.

  Тих осамдесетих година пролази доста играча кроз погон РК ФРАД, мењају се руководства, долазе разни тренери постижу се све бољи резултати. Доводе се разна појачања из околине.

  Крајем 80-тих и почетком 90-тих дошло је до прекида у раду Рукометног клуба, али због великих љубитеља рукомета Зорана Живановића, Голубовића 1992. године Рукометни клуб ФРАД се поново окупља.

  Клуб креће из последње лиге и успева већ следеће године да се такмичи у Првој Српској лиги. Клуб се успешно неколико година одржава у постојећој лиги и 1995. године доводи тренера из Ниша Иву Стаменковића и са великим успехом наступају и сваке године су у периоду до 2000. године били у врху табеле. Клуб је имао многих организационих проблема. Након бомбардовања 1999. године, оштећена је хала па све званичне утакмице су одржаване ван Алексинца, јер нису имали дворану. Играли су утакмице у Параћину, Ћићевцу, Нишу.

  Тренинзи су одржавани на спортским теренима ТАША. Кад је настала приватизација фирми 2001. Године РК ФРАД, прелази на терет општине и добија ново име Рукометни Клуб Алексинац. То су били тешки дани за опстанак клуба, јер општина је могла само минимално да обезбеђује новчана средства за клуб. Од тада су сви спортски радници, тренери и играчи играли волонтерски. Тренери су били бивши играчи или тренери који су били истовремено и играчи – Драган Јефтић, Негован Недељковић, Горан Богосављевић, Славољуб Недељковић, Александар Стефановић…

  Поново долазе добри финансијски дани 2011.године и у клуб долази тренер из Ниша Светозар-Толе Пешић и клуб успева следеће године да избори пласман у Другу лигу Морава.

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 43

Јуче 64

Ове недеље 204

Овог месеца 1037

Укупно 134910

LOGO Mobile