Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

STK Jastrebac Tesica Назив клуба: Стонотениски клуб "Јастребац"

Адреса: село Тешица

Телефон: 064-33-60-660

Веб сајт: -

e mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Фејсбук страница

Историјат клуба:

  СТК “Јастребац” из Тешице основан је септембра 2013 год. Оснивачи клуба - Никола Младеновић и Бранислав Младеновић из Тешице. Председник клуба је Предраг Ценић из Тешице, потпредседник Никола Младеновић из Тешице и секретар Бранислав Младеновић из Тешице. Чланови управног одбора су Владимир Јовановић из Тешице и Бојан Стојановић из Банковца.

STK Jastrebac Tesica igraci 640x480

  Највећи успеси клуба су освајање првог места на општинском такмичењу 2013. године и пласман на ОСИС на Алексиначким Рудницима исте године. Међу тим успесима су још и освојено друго место у општинској лиги 2010. године и освојено 3. место за сезону 2013/14 и многобројне дипломе и захвалнице на разним турнирима у општини и у региону.

  Клуб тренутно броји двадесетак чланова, од тога имамо сениорску и јуниорску екипу. Један од иницијатора оснивања клуба осим поменутих чланова је и Јован Живић, генерални секретар и председник РСТСН-а. Клуб је организовао многобројне турнире на врхунском нивоу у тешким условима. Један од циљева клуба је рад са млађим категоријама, учествовање у разним хуманитарним акцијама и промовисање здравог начина живота. 

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 43

Јуче 64

Ове недеље 204

Овог месеца 1037

Укупно 134910

LOGO Mobile