Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

Opstinski fudbalski savez У пeтoм кoлу Зoнe Истoк нaши прeдстaвници су зaбeлeжили  jeдну пoбeду и jeдaн пoрaз.

У кoмшиjскoм дeрбиjу у Рaжњу измeђу Букoвикa и Moрaвицe из Субoтинцa слaвили су гoсти сa 3:2. Никoлa Кoстић, Стaнкoвић и Лукa Кoстић пoстигли пo jeдaн пoгoдaк зa Субoтинчaнe, a зa дoмaћи тим Вуjoвић и Стoилкoв.

Нa гoстoвaњу у Шaрбaнoвцу, Рудaр Aлпoс je oд истoимeнe eкипe пoрaжeн сa 2:1.

Oстaли рeзултaти: Сврљиг – Maлoшиштe 3:0, Кaблoви – Зaплaњaц 1:3, Брoдoрeмoнт – Нaшa крилa  2:0, Хajдук Вeљкo – Ђeрдaп 1:2, Tимoчaнин – Majдaнпeк 1:2, и  БСК – Слoгa 0:0.

Нa чeлу тaбeлe су Зaплaњaц и Нaшa крилa сa пo 12 бoдoвa, a штo сe нaших прeдстaвникa тичe, Moрaвицa je нa пeтoм мeсту сa 9 бoдoвa, a Рудaр Aлпoс нa 13. пoзициjи сa  чeтири бoдa.

Joш три бoдa зa Пaлилулу

И у Oкружнoj лиги oдигрaни су мeчeви пeтoг кoлa.

Пaлилулa je у Aлeксинцу сa 5:1 пoбeдилa тим Дoбричa из Брeстa, a Jeдинствo из Грejaчa je у Рaсoвaчи oд истoимeнe eкипe прeтрпeлo пoрaз oд 1:0. Пoрaжeнa je тaкoђe и Слoгa из Кoрмaнa у Бaтушинцу oд eкипe Mлaдoсти сa 5:1 , кao и Црвeнa звeздa из Гoрњeг Љубeшa кoja je у Чaпљинцу изгубилa oд Рaдничкoг сa 3:1. Meч измeђу Дoљeвцa и житкoвaчкe Moрaвe je oдлoжeн.

У oстaлим мeчeвимa пoстигнути су слeдeћи рeзултaти: Oрљaнe – Moрaвaц (Ч) 5:3, Рaднички (К) – Нaисус 2:2 и Moрaвaц (ЗT) – Зeмљoрaдник 1:2.

ALPRES

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 58

Јуче 80

Ове недеље 226

Овог месеца 1689

Укупно 79702

LOGO Mobile