Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

Алексинац-општинско такмичење

ПРОГРАМ

МАЛИ ФУДБАЛ ,Група A, Уторак 18.јун, 18hМЗ Катун                                                    (Катун,Добрујевац,Дражевац Горњи Крупац,Липовац)-игра се бод или куп систем у зависности од броја присутних екипа,даље иде једна екипа.

Група Б, Недеља 23.јун, 18hМЗ Рутевац Рутевац, Вукашиновац , Ал.Рудници, Бобовиште, Краљево)-игра се бод или куп систем у зависности од броја присутних екипа,даље иде једна екипа.

Група Ц, петак 21. јун, 18h - МЗ Тешица (Тешица, Лоћика, Банковац, Врћеновица, Прћиловица)- игра се бод или куп систем у зависности од броја присутних екипа,даље једна екипа

Група Д, четвртак 20. јун, 18h - МЗ Гредетин (Крушје, Радевац, Јаковље, Гредетин , Доњи Адровац, Горњи Љубеш)- игра се бод или куп систем у зависности од броја присутних екипа,даље иде једна екипа.

Финале   07.07.2019 у 18.00, АЛЕКСИНАЧКИ РУДНИК, из сваке квалификационе групе долазе прваци, где играју полуфиналне мечеве, утакмицу за 3. место и финалну утакмицу.

ОДБОЈКА , среда 19. јун , 10h Хала спортова у Алексинцу

НАРОДНИ ВИШЕБОЈ , субота 22 јун, 10hМЗ Лоћика

СТОНИ ТЕНИС , субота 22.јун, 11h – МЗ Лоћика

СТРЕЉАШТВО , недеља 30.јун, 10h – стрељана на стадионуМладосту Алексинцу

БАСКЕТ , недеља 28. јун, 10h   Спортска хала

ШАХ ,субота 29. јун, 11h – МЗ Корман

ПИКАДО недеља 23. јун 11h- МЗ Алексиначки Рудници

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА надеља 16. јун 12 h -МЗ ВАКУП

НАПОМЕНА: За општинско такмичење ОСИС 2019.год. могу се пријавити само такмичари који имају пребивалиште на територији општине Алексинац.Пре сваког наступа обавезна је идентификација такмичара.

Организациони одбор

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 49

Јуче 64

Ове недеље 210

Овог месеца 1043

Укупно 134916

LOGO Mobile