Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Црква Светих Арханђела Михаила и Гаврила у Делиграду подигнута је на делу Карађорђевог шанца 1933. године. Посвећена је изгинулим ратницима у биткама вођеним у Првом српском устанку. Црква је у основи правоугаоног облика са једном полукружном олтарском апсидом и отвореном припратом изнад улазних врата.
По наређење кнеза српског Милоша Обреновића , године 1836. године у малој паланци Алексицу подиже се велелепни храм посвећен ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА из града Мира у град Бари.
Алексинац лежи у истоименој котлини, која се пружа од Мезграјске пречаге до Сталаћке клисуре, на саставу река Моравице и Јужне Мораве. Сам град заузима простор на обе стране реке Моравице, с тим што се већи део насеља налази на њеној десној страни. Насеља у његовој околини расута су по пространој котлини и на њеном ободу, као и на огранцима оближњих планина: Озрена, Буковика и Јастрепца. Територија општине Алексинац била је насељена још у праисторијско доба, на шта указује број локалитета са налазима из тог периода. На тлу данашње општине Алексинац откривена су насеља култура из средњег (око 4800-4400 година пре н.е), млађег (око 4400-3800 година пре н.е) и финалног неолита (око 3.800-3.200 година пре н.е). Само мањи број налазишта је откопаван и проучаван.
Бованско језеро је језеро које се налази на Сокобањској Моравици код Бовна између Сокобање и Алексинца. Језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено преко 20 km километара од Алексинца, а 12 km од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац. Језеро је дуго 8 km, највећа ширина му је 500 m, а дубина 50 m. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац.
Спомен црква Свети Тројица у Горњем Адровцу налази се на упечатљиво уздигнутој заравни која доминира читавим пределом. Од пута до улаза у храм уздиже се дрворед липа које су доношене са имања грофа Рајевски, из Русије. Имање и спомен црква у родном месту пуковника Рајевског налазе се такође на брду, као аншео изнад крста.

Спортско рекреативни центар Алексинац

Установа се бави афирмацијом спорта за младе и становништво на целој територији Општине. - Помоћ у организацији и реализацији спортских делатности клубова на територији Општине - Подршка у реализацији турнира током године у разним спортовима...

Телефон: 018-804-025

e-mail: otisaleksinac@gmail.com

ИНТЕРНИ КОНКУРС

Interni konkurs baner

Сајт општине

aleksinac-grb

Важни телефони

vazni telefoni

Установа "Липовац"

USTANOVA LIPOVAC

cover mladost 900x400 Алексиначки Напредак ЈКП поражен је на свом паркету од Младости из Земуна 79:84 (23:25, 26:19, 19:20, 11:20). Меч у Алексинцу обележили су резултатски преокрети, велики број офанзивних скокова и промашених пенала обеју екипа, као и низ контроверзних судијских одлука. Најефикаснији у домаћем тиму био је Димитрије Раичевић са 16 поена, док су најбољи индексни учинак имали Лука Милојевић и Лазар Станковић (по 16). Највише поена код Земунаца убацио је Дерил Такер (19). 

Гости су боље отворили утакмицу. Напретковим играчима било је тешко да се адаптирају на пресинг екипе Младости, што је довело до лоше реализације у нападу и неких изгубљених лопти. Временом је алексиначки тим успео да стабилизује своје редове и преокрене резултат након пет минута игре – 15:11.

Младост је успела да до краја првог периода врати вођство на своју страну – 23:25.

Након 14 минута игре, Земунци су серијом 10:0 направили прву двоцифрену предност на мечу – 26:36. убрзо је уследио одговор Напретка, који је са великих 14:0 јако брзо начинио нови преокрет и на полувремену имао +5 – 49:44.

Средином треће четвртине, изабраници Небојше Раичевића достигли су највећу предност – 61:53. Након 30 минута игре, гости су успели да преполовое заостатак, па се у одлучујућих 10 минута ушло резутлатом 68:64 у корист алексиначког клуба.

У последњој деоници дошло је до потпуног суноврата домаће екипе, која у напду често није успевала да пронађе ваљано решење, па су се шутеви ка кошу често упућивали ван линије 6,75. играчи Младости су се боље снашли у одлучујућим моментима и привели меч на своју страну.

Сусрет у Алексинцу обележио је и низ контроверзних судијских одлука, пре свега на штету екипе Напретка. Нови напад за Младост, након истеклог претходног (лопта након промашаја није дирала обруч) лоше вођење лопте од стране плејмејкера гостију Џастина Бибинса и техничка грешка Напретковом првотимцу Војкану Милинчићу, само су неке од дискутабилних одлука судијске тројке на овом мечу.

Напредак након седам одиграних утакмица има биланс од 4 победе и три пораза, док екипа Младости бележи 3 победе и три пораза.

У наредном колу, алексиначки кошаркаши путују у Чачак, где ће снаге одмерити са лидером првенства, екипом Борца.

ПРОЈЕКАТ

prekogranicna saradnja

МАПА ГРАДА

mapa aleksinca 175x240

Број посетилаца

Данас 43

Јуче 64

Ове недеље 204

Овог месеца 1037

Укупно 134910

LOGO Mobile